image

České vize 2023

Krajské kolo přehlídky nezávislého filmu

event 22. 4. 2023 location_on kino Vesmír

Ohlédnutí za Českými vizemi 2023

Krajské kolo celostátní přehlídky filmové tvorby České vize 2023 ve Svitavách se uskutečnilo v sobotu 22. dubna 2023 v kině Vesmír. Do soutěže se přihlásilo 13 tvůrců a tvůrčích týmů s 19 snímky v celkové délce 176 minut. V porotě zasedli Marián Polák, Marek Sklář a Dominik Kalivoda. Program Vizí započal už v 10 hodin dopoledne projekcí filmu Jeseníky, následovaný besedou Mariána Poláka. Besedy se zúčastnilo pět tvůrců. Od jedné hodiny probíhala soutěžní projekce, která byla letos rozdělena do tří bloků, a večer byl zakončen filmovým kvízem v klubu Tyjátr. Určitě stojí za zmínku, že první místo v kvízu obsadil tým složený z porotců Českých vizí, a druhé místo pak připadlo autorům snímků, kteří se na místě seznámili a spojili se v jeden tým.

Stručné vyjádření poroty k filmové přehlídce:
První místo v kategorii dokumentů obsadily hned dva snímky. Burcující dokument Jakuba Chlouby a Lukáše Hodise The Elephangelist o ochránci přírody, který v Kongu svádí boj s pytláky slonů afrických. Film Vlastní životopis v době koronaviru filmaře Petra Barana je sondou do duše penzisty, který těžce snáší neosobní dobu sociálních sítí a pandemii koronaviru. Na třetím místě se umístil film Zrcadla - křest 1. desky svitavského autora Lukáše Prudila, který v krátké reportáži umně zachycuje jak křest první desky kapely Zrcadla, tak i životní postoje a vztah k hudbě mladých muzikantů.

Mezi hranými filmy letos soutěžily pouze dva snímky. První místo obsadil Lukáš Mach s filmem Počitky. I přesto, že autor je amatér–nadšenec, jde o poetický artový film, točený na filmovou surovinu. Druhým filmem, který dostal čestné uznání poroty, byl film Nanita Václava Barona.
Další kategorií byl studentský film, kde se všechny tři přihlášené filmy umístily. Výherní film Absolutní shoda Michaela Klemma zapůsobil až děsivou aktuálností nástupu umělé inteligence. Originální scénář byl mimo jiné také doplněn kvalitními vizuálními efekty. Druhým snímkem byl dokument Baron Artur Kraus Matouše Kotěry, který porota označila za “ihned odvysílatelný v televizi”. Dokumentární styl tvůrci doplnili o hrané dobové výjevy a poutavý hudební podklad. Na třetím místě se umístil film Muž, který si nekoupil plechovku fazolí autorky Nikoly Minářové. Šlo o krátký vhled do mysli člověka, který svádí vnitřní boj s nákupem jedné plechovky fazolí v obchodě.

Mezi videoklipy se umístil pouze klip Lukáše Prudila Change. Porota ocenila citlivé propojení použitých výrazových prostředků s hudebním podkladem.

Poslední soutěžní kategorií byl experimentální film, ve kterém se na prvním místě umístil snímek Slacker Suicide Jindřicha Strubla. Filmy, které v této kategorii soutěžily, se vyznačovaly tvůrčí nápaditostí, propracovanou prací s grafikou, kolážemi, vizuálními efekty a hudbou. V trochu jiném stylu se nesl meditativní experiment Petra Barana Dva otčenáše a krátký filmový vtip Lukáše Prudila Movie fans. Oběma filmům porota udělila čestné uznání.

Daniel Zezula a členové poroty


Protokol poroty ke stažení

Fotogalerie od Josefa Strubla