image

Dětská scéna

51. celostátní přehlídka dětského divadla a 51. celostátní přehlídka a dílna dětských recitátorů

event 9.–14. června 2023 location_on Fabrika, Trám, Tyjátr, Farní stodola

Programová brožura (tiskové PDF)


Dětská scéna ve Svitavách je tady s námi jedenapadesát let… a ve Svitavách podvanácté

51. celostátní přehlídka dětského divadla a 51. celostátní přehlídka a dílna dětských recitátorů se uskuteční ve dnech 9.–15. června opět ve Svitavách. Poprvé to bylo v našem městě v roce 2011. A v roce 2020 nám to překazila pandemie…

9.–11. června bude přednášet 93 nejlepších dětských recitátorů ve třech kategoriích v kině Vesmír. A Svitavy bude – už podruhé – reprezentovat Julie Sehnalová z naší Dramatické školičky – ve druhé kategorii. Skvělé! Dílny pro recitátory a diskusní kluby pro doprovod recitátorů proběhnou na zdravotnické škole; v městském muzeu bude besedovat lektorský sbor s recitátory a jejich doprovodem.

10.–14. června ve Fabrice, v divadle Trám, Farní stodole a v klubu Tyjátr bude hrát šestnáct nejlepších dětských divadelních souborů z celé republiky. Na Dětskou scénu do našeho města přijede celkem 312 dětí ve věku do patnácti let a s nimi 35 učitelů a vedoucích souborů. Divadla se budou hrát vždy dopoledne a odpoledne a jsou otevřená zdarma pro všechny zájemce. A mám velkou radost, že Svitavy budou reprezentovat divadelní soubory Dramatické školičky pod vedením Jany Mandlové: soubor Vločky s hrou podle Eskymo Welzela: Prondeš–prondeš, neprondeš–neprojdeš a soubor Po másle s hrou Duhové pohádky, kterou napsala Daniela Fischerová. Myslím, že se obě hry velmi povedly!

Děti z hrajících souborů se zúčastní výletů, zážitků, her, poznání: deskové hry s Kristiánem v knihovně, šifrovací hra Poztrácené postavičky, procházka Vodárenským lesem, Sváťova zážitková cesta v areálu Brand okolo rybníku Rosnička ve Svitavách: pohádková procházka během které děti narazí na osm herních prvků, krytý plavecký bazén, největší čtyřproudová autodráha v ČR + šipky + el. basketbal, hra pro chytré telefony: Poznejte Oskara Schindlera pomocí geolokační hry.

Dětská scéna – to je ale taky 98 seminaristů – studentů škol, zabývajících se dramatickou výchovou a dětským divadlem, a taky ostatních zájemců. Ti všichni se budou vzdělávat po celou dobu přehlídky ve čtyřech seminářích ve všech koutech Fabriky nebo jinde.

Dětská scéna má svůj doprovodný program. Ve Fabrice v sobotu 10. června večer zahraje Studio dell 'arte z Českých Budějovic pohádku Zvířátka a loupežníci, v neděli 11. června na náměstí potěší všechny kapela Pískomil se vrací! A to zveme na náměstí všechny svitavské děti a jejich rodiče, neboť to bude skvělý koncert a velká zábava! 

Dětská scéna je svátek dětí a těch, kteří už pomalu přestávají být dětmi. Nejsou to jen divadla, recitace. Jsou to velká dobrodružství, setkání, nová přátelství. Všichni spí po celém městě. Ve školních tělocvičnách, Fabrice, školičce, Červené knihovně, Tramtárii, v penzionech… a já ani nevím, kde všude. A jí se ve školní jídelně na ulici Lanškrounská. A na zmrzlinu se chodí do cukrárny na náměstí. A když je večer, tak se všichni sejdou ve Farní stodole, aby si řekli, jaké to ten den bylo a pobyli spolu, a tak vůbec… A pořád a stále každý den potkáváte korzující skupinky mladých lidí. Poznáte je snadno: jsou veselí a mají pořád dobrou náladu. Tak se taky usmívejme. Je to tolik potřeba!

Hezké jaro nejen s Dětskou scénou.

Petr Mohr