image

Jazzpot

Jazzový festival a dílna ve Svitavách.

event 14.–15. 4. 2023 location_on Fabrika, Tyjátr

Fotogalerie – Jazzpot 2023 (autor: Vladislav Steinbauer)
Videospot – Jazzpot 2023 (autor: Agamu Production, Lukáš Prudil a Luboš Daniš)


14. a 15. dubna proběhne v sále kulturního centra Fabrika a v klubu Tyjátr ve Svitavách první ročník jazzového festivalu Jazzpot. V rámci programu máte možnost vidět opravdu špičkové muzikanty, jejichž jména jsou známá i za hranicemi naší republiky.

open_in_new Tisková zpráva
open_in_new Plakát - teaser
open_in_new Plakát
open_in_new Informační leták

Instagram
Facebook

Celofestivalová vstupenka

Celofestivalová vstupenka vás opravňuje ke vstupu na oba slavnostní koncerty:
14. 4. / Nikol Bóková Quartet / Sisa Feher & KHI
Bez místenky.
15. 4. / Dan Bárta & Illustratospehere – Němá éra Tour 2023
Bez místenky v řadě 1–4.
Celofestivalová vstupenka: 600,- Kč


Koncert / 14. dubna / Fabrika / 19:00
Nikol Bóková Quartet

Nikol Bóková, držitelka hudební ceny Anděl v kategorii jazz za album Prometheus, je brilantní klavíristka a skladatelka, která ve svém umění silně přesahuje hranice hudebních světů. Její tvorba čerpá z celoživotního studia klasické interpretace a spolu s tím kombinuje prvky jazzu, popu, moderního rocku a minimalismu.
Své poslední album Elements, které přijede představit, začala skládat jako sólovou desku, stojící čistě na klavíru. „Když jsem měla prakticky připravených asi sedm skladeb, tak jsem ve věci jménem A Diamond Substance začala slyšet kontrabas. Pak jsem někde zase začala zřetelně slyšet Michała Wierzgońe na bicí nebo Davida Dorůžku na kytaru. Všechno začalo růst a já začala cítit, že to nebude sólová deska,“ říká Bóková. Výsledné dílo je tedy ukotveno v jazzu, ale bohatě čerpá také z klasické hudby, post-rocku a minimalismu.
Kromě obvyklých spoluhráčů, kterými jsou Michał Wierzgoń (bicí) a Martin Kocián (kontrabas), přijede s Nikol i kytarista David Dorůžka, který studoval skladbu a improvizaci na Berklee College of Music a hrál s takovými jmény jako např. Jorge Rossy nebo Tiger Okoshi.

https://youtu.be/VWQf8ogDwuM
https://www.nikolbokova.com/

Sisa Feher & KHI

Zpěvačka a multiinstrumentalistka Sisa Fehér nám přijede představit svoje poslední album „KHI“, které nahrála v Kodani při studiu prestižního magisterského oboru European Jazz Master v roce 2021. Doprovodí ji šestičlenný ansámbl složený z předních hudebníků československé jazzové scény: Vojtěch Procházka (piano), Miloš Klápště (kontrabas), Marek Urbánek (bicí), Oskar Török (trubka), Miroslav Hloucal (křídlovka) a Štepán Janoušek (trombón).
Pro celé album je určující netradičně složená dechová sekce, která vytváří nádherně měkký a občas až syntezátorový harmonický efekt a originálně tak dobarvuje kompozice založené na basových rifech. To vše je pak ideálním podkladem pro vášnivý až syrový pěvecký projev Sisy Fehér.

https://youtu.be/Hig_CMCnEUI
https://youtu.be/OY5-T1q_hQQ
https://www.sisafeher.com/

Vstupné: 250,- Kč
Stolová úprava sálu, bez místenek.
Vstupenky


Koncert / 15. dubna / Tyjátr / 15:30
XXLive

Pouliční akustickej nářez, groove jízda na dvě španělky a bednu vod whiskey a tak trochu tibetskýho hrdelního zpěvu… songy o lásce a temnejch zákoutích duše, leopardí skok hořící obručí hudby…
Kapela vymykající se žánrovým zařazením zahraje ve složení: Pjeer van Eck (zpěv, akustická kytara), Pietro Zatliáni (akustická kytara, vokál) a Petr Kamiš (cajon, činelový set).

https://youtu.be/zul0lZ9eXyw
https://www.facebook.com/xxlive

Blue Apple

Blue Apple je mladá a nadějná kapela z Olomouce, která propojuje instrumentální složku se zpěvem a pestrými rytmickými prvky. Organicky propojuje liché rytmy a beaty se zpěvnými melodiemi. Tvorba kapely se vyznačuje nespoutaností hranic a žánrů, což je dáno autorským přístupem většiny členů kapely a propojováním zdánlivě nepropojitelného. Jednotlivé skladby jsou protkány melodickými linkami, které odkazují k moravským kořenům, doplněné o groovy inspirované soulovou a jazzovou hudbou.

https://youtu.be/L5kZfS-tp0Y
https://blueapplemusic.cz/

Vstupné zdarma.


Koncert / 15. dubna / Fabrika / 19:00
Dan Bárta & Illustratospehere – Němá éra Tour 2023

Dan Bárta, jedenáctinásobný držitel Ceny Anděl v kategoriích Zpěvák roku a Zpěvák čtvrtstoletí, se zapsal v devadesátých letech do širokého povědomí s kapelou Alice a účinkováním v muzikálu Jesus Christ Superstar. Stal se také neodmyslitelnou součástí kapely J.A.R. V roce 2000 překvapil fanoušky s vlastní skupinou Illustratosphere, se kterou vydal dosud pět řadových alb. Kapela přijede ve složení: Filip Jelínek (klávesy), Miroslav Chyška (kytary), Martin Valihora (bicí) a Robert Balzar (basová kytara, kontrabas). Koncertní turné v roce 2023 bude věnováno především návratu k dlouho vyprodanému debutovému eponymnímu albu, které znovu vychází v reedici. Dan Bárta & Illustratosphere okouzluje posluchače napříč generacemi i hudebními žánry již více než dvacet let!

https://youtu.be/46w4XVTLQdc
https://danbarta.cz

Vstupné: 450,- Kč.
Sezení je na místenky. První čtyři řady sálu jsou blokovány pro držitele celofestivalových vstupenek.
Vstupenky


Jam session / 15. dubna / Tyjátr / 21:00

Jam session v alternativním klubu Tyjátr, která proběhne po skončení koncertu Dana Bárty & Illustratosphere, je zčásti koncipována jako prezentace práce účastníků jazzových dílen Jazzpot 2023. Jam session povedou hudebníci z jazz/fusion kapely Blue Apple, kteří jednotlivé dílny vedou. To ale neznamená, že si nemůžete přijít zahrát na jeviště spolu s nimi. Jam session je otevřená pro všechny, kteří mají rádi jazz a mají chuť si jen tak zajamovat. A kdo ví, možná dorazí i muzikanti z Illustratosphery a Sisa Fehér.

Jazzové dílny

Jazzpot ale není jen hudebním festivalem s množstvím krásných koncertů. Je také jazzovým workshopem. Muzikanti z kapely Blue Apple v průběhu soboty povedou hudební dílny zaměřené na jednotlivé nástroje či skupiny nástrojů: rytmika (basa a bicí), kytara, klavír a dechové nástroje (trubka a saxofon). Zcela ojedinělou dílnu, věnovanou nejen jazzovému vokálu, povede Sisa Fehér. Obsahem dílen je hra v kolektivu s důrazem na improvizaci a jazzový feeling. Podmínkou pro přihlášení je, že účastník již dobře ovládá zvolený nástroj. Kapacita jednotlivých dílen je limitována počtem 10 účastníků. Výsledky jazzových dílen budou prezentovány na jam session v Tyjátru po skončení koncertu Dana Bárty & Illustratosphere. Jam session je ale otevřená pro všechny, kteří by si rádi přišli zahrát!

Účastnický poplatek: 1 000,- Kč
Poplatek zahrnuje práci s lektory v dílnách, stravu, ubytování a vstupné na všechny koncerty

Kytarová dílna

Vede: Jakub Vávra
Jakub Vávra se hudbě věnoval od základní školy, kde nejprve studoval hru na trubku na ZUŠ, kterou ovšem pro zdravotní komplikace nedokončil. Následující kroky k hudbě již vedly skrze sbor KOS, se kterým vystupoval v Kanadě, Holandsku, Belgii a dalších evropských zemích. Jako hudebník a zpěvák působil v souboru složeném z absolventů SPgŠ a VOŠP Litomyšl, se kterým odehrál cca 100 repríz muzikálů Jesus Christ Superstar a Balada pro banditu. Dále se věnoval jazzové a swingové hudbě jako kytarista v Big Bandu IŠI Krejčí a New Street Band. Nejvíce aktivní je nyní v kapele Blue Apple, pro kterou také skládá a také vystupuje s improvizační skupinou O.LI.V.Y. Kytaru a jazz studoval především jako samouk a s konzultacemi u Viléma Spilky, Jana Přibyla, Olka Manasterskeho, Jakuba Červenky a Mariana Friedla.

Anotace dílny:
Workshop se v první části zaměří na doprovodnou jazzovou a swingovou kytaru a možnosti rytmických variací, jako i na souhru v rámci rytmické sekce. Dále se budeme věnovat tzv. shell chords a jejich obratům společně s vedením voicingů v kontextu harmonického a melodického postupu skladby. Na tento základ navazuje analýza harmonických funkcí a improvizace. Vše bude demonstrováno na konkrétních skladbách. Vycházet přitom budeme primárně ze znalosti C dur, od které je možné vše jednoduše odvodit. Make music, play jazz!!!

Dechová dílna

Vede: Lubomír Pluskal
Na trubku se učil hrát pod vedením Martina Zajíčka v Olomouci, a už během studia na ZUŠ začal působit na olomoucké scéně v kapelách a uskupeních různého žánrového zaměření (například dixieland Swing Band Klasik, olomoucké bigbandy – Big Band Žerotín, New Street Band, Big Band IK, nebo například dechový orchestr Harmonie Šternberk, se kterým se účastnil několika mezinárodních soutěží). Jako hudebního nadšence jej však již během posledních ročníků ZUŠ zaujala hudební improvizace, ve které se postupně díky poslechu mnoha hudebních žánrů (ne pouze jazzu) a experimentaci s vlastním zvukem nezávisle zdokonaloval a vybudoval si tak velmi osobitý hudební projev a přístup k improvizaci, který uplatnil nejprve právě ve výše zmíněných kapelách. V současné době působí především v kapele Blue Apple, příležitostně hostuje i v jiných Olomouckých uskupeních a je pravidelným účastníkem olomouckých jam sessionů.

Anotace dílny:
Dílna bude věnována obecné roli melodického nástroje v jazzové kapele, vedení a frázování melodické linky v závislosti na stylu skladby, popřípadě souhře více melodických nástrojů v jedné skladbě. Dále si vysvětlíme základy improvizace, přístup k ní, stavbu jazzového sóla, případně další výrazové prvky v improvizaci používané (bude uzpůsobeno jednotlivým typům nástrojů a především úrovni účastníků dílny). Hlavní důraz bude kladen na praktické ukázky a hlavně zapojení všech účastníků, aby si mohli improvizaci ve všech typech jazzových standardů vyzkoušet (bude samozřejmě záležet na čase a počtu účastníků). Následně nazkoušíme vybrané jazzové standardy na večerní společný jam session.

Rytmická dílna (bicí a basa)

Vede: Roman Mlynář a Vojtěch Švarc
Vojtěch Švarc je olomoucký baskytarista a trombonista působící v mnoha kapelách a projektech, jako je Blue Apple nebo Sugar and Spice Holding Company.
Jeho hudebním přístupem je nespoutanost a experiment přesahující žánry, nejvíce inspirace však čerpá z jazzu a jeho fúzí.
Vojtěch Švarc je nejen zdatným improvizátorem, ale i skladatelem. Kromě pestrých autorských skladeb tvoří např. big bandové aranže.

Roman Mlynář vystudoval hru na bicí nástroje na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, absolutorim pak na Konzervatoři Evangelické akademie v Olomouci. Dále nastoupil na HAMU v Praze, kterou záhy opustil, protože se chtěl věnovat jiným hudebním stylům. Teoretické základy si prohloubil na tříletém studiu oboru muzikologie v Olomouci. Spolupracoval s různými umělci a kapelami (Venefica, Kašpárek v rohlíku, Věra Špinarová, Pavel Novák, Standa Hložek, Flash The Readies, Nylon Jail, Galia Brothers, Slezské divadlo, Slovácké divadlo...). V současné době působí ve skupinách Blue Apple, Natálie Tichánková & 4Good, Jamr‘s, v muzikálech Moravského divadla (Starci na chmelu, Donaha).

Anotace dílny:
Workshop bude věnován souhře bubeníka a basisty v jazzové kapele.
V první část workshopu se účastníci seznámí se základy jazzu – jak funguje swingový rytmus?
Jaká základní harmonická schémata se v jazzu vyskytují? Jak frázovat melodii a sóla?
Dále bude účastníkům představena role basy a bicích v jazzové kapele a jejich souhra.
Poté budou vysvětleny základy improvizace a sólování. Vše bude demonstrováno názorně a přizpůsobeno úrovni účastníků.
V druhé části budou účastníci pod vedením lektorů trénovat konkrétní jazzové standardy, které společně zahrají večer na jam sessionu.

Klavírní dílna

Vede: Tomáš Vyšinka
Hudba mě zajímala odjakživa a život mě krásně vedl tak, že se hudbou dnes mohu živit. Nemám žádné zvláštní studování. Celý život jsem víceméně samouk. Mým největším učitelem je pocit, feeling z hudby, který mám a který se sám na sobě snažím poznávat a vstřebávat.
A to se pokusím předat na svém workshopu. Z počátku samozřejmě základní jazzová harmonie abychom se mezi sebou dorozuměli a dokázali si věci popsat. Ale nejvíc se těším na popsání hudby z hlediska citu (harmonie, dynamika) a pohybu (rytmus). Naučíme se také jeden či dva jazzové standardy, které si v druhé části workshopu vyzkoušíte s celou kapelou. Kdo bude zdatný a bude mít zájem, může si vyzkoušet i spontánní jam.
Budu se na vás moc těšit.
Tom

Zkušenosti: ZUŠ Žerotín (klavír, akordeon), Hudební Institut (učitel), Moravské divadlo Olomouc (Šakalí léta, Amadeus), korepetitor baletních tréninků MDO, aranže pro Big Band Žerotín a New Street Band, improvizační divadlo IMPRA, improvizační divadlo O.LI.V.Y. , kapely: Messenjah, Blues Power, True Colors, Los Playboys, Jamr´s.
Současné projekty:
Blue Apple (kapela, vlastní tvorba)
Hamanaca (kapela, covery i vlastní tvorba)
Spolupráce s muzikálovým zpěvákem Ondřejem Králem
Projekt Tady To Máš (youtube lekce)
Soukromá výuka (i online)
Nahrávací studio TA Musica (nahrávání, mix, master)

Hlasová dílna

Vede: Sisa Fehér
Zpěvačka a multiinstrumentalistka Sisa Fehér, která mimo jiné studovala i prestižní magisterský obor European Jazz Master v Kodani, má dar přirozené nadžánrovosti. Příslovečné zlato v hrdle Sisy Fehérové se už v minulosti nápadně zatřpytilo třeba na deskách funkově roztančených Pitch Bender. Ale snad ještě výrazněji září v převážně akustických aranžmá prvního titulu projektu Fehero Rocher. Prosadila se však i u electro-soulových a v Londýně sídlících Myo nebo dokonce u ska/reggae kapely The Spankers. V současné době koncertuje s projektem KHI, což je pětičlenný ansámbl složený z předních hudebníků československé jazzové scény: Vojtěch Procházka (piano), Miloš Klápště (kontrabas), Marek Urbánek (bicí), Oskar Török (trubka) a Štepán Janoušek (trombón).

Anotace dílny:
Sisa se v hlasové dílně zaměří na techniku zpěvu, tvorbu tónu, správné dýchání a v rámci individuálního přístupu také na korekci případných nedokonalostí při zpěvu. Druhá číst dílny pak budě věnována improvizaci a tvorbě textu při sketování.


Doprovodné výstavy

A v neposlední řadě je Jazzpot i místem, kde můžete vidět dvě krásné výstavy spojené s jazzovou hudbou. První z nich je výstava fotografií Martina Zajíčka s názvem Momenty v Jazzu, která zachycuje významné české i zahraniční muzikanty v olomouckém Jazz Tibet Clubu. Najdete ji ve foyer, v pasáži a ve třetím patře kulturního centra Fabrika.
Druhá výstava nese název Letní jazzová dílna Karla Velebného a jedná se o cyklus panelů věnovaný nejstarší české jazzové dílně ve Frýdlantu a její historii. Zpracovala ji Anežka Pokorná a vidět ji můžete ve druhém patře budovy kina Vesmír před vstupem do divadla Trám.

Jazzpot je ale také o setkávání a o lidech, kteří mají rádi (nejen) jazzovou hudbu. Tak přijďte, protože bez Vás návštěvníků to nebude ono.
Těšíme se na vás.