image

Oblastní kolo Porty

Svitavské oblastní kolo v tradičním portovním městě

event 27. 4. 2024 location_on klub Tyjátr

Interpreti a kapely nejen z česko-moravského pomezí se mohou přihlásit zde:


 www.porta-festival.cz


 


Uzávěrka přihlášek: 19. 4. 2024 ve 12:00




Maximální počet přihlášek je 15.


Aktualizace ke dni 2. 4.: Stav oblastního kola Porty ve Svitavách je naplněn a příjem přihlášek je ukončen.


 


Informace ohledně Oblastního kola na:


 


vlada.steinbauer@kultura-svitavy.cz


 


tel.:734 283 465


 


facebooková stránka: www.facebook.com/PortaOblastniKoloSvitavy


 


Oblastní kolo Porty ve Svitavách pořádá Středisko kulturních služeb ve spolupráci


 


s Českou tábornickou unií.


 


Partnerem Oblastního kola ve Svitavách je Svaz autorů a interpretů a firma Geodézie Svitavy.


 


 


 


Porota Oblastního kola Porty ve Svitavách 2024:


 


Miloš Dvořáček (Kantoři)


Stáňa Plívová (Povijan, Svitavský BigBand)


Lukáš Moravec (Do větru)


Dagmar Veselá (Dalibor)


Karel Macálka (Rangers, Vlasta Redl & Každý den jinak)


 


 Slovem vás provede Veronika Plívová (SYxtet)


 


Zvuk: Jindřich Helekal (www.lasound.cz)




úvodní foto: vítězové loňského kola - kapela Omrvinky


 


 


PŘIHLÁŠENÍ SOUTĚŽÍCÍ:


 


Hrst


Lucy & Hangover


THE(y) Wanted


Ori Dachovský


Střemkoš


Karel Polívka


El Tora


PH+


Michal Vejprava a Anna Mrvová


Pavel K. Lexa


David Kourek a Tereza Homolová


Madam v triku


Čtyři doby


Sananaj


Blondýna


 




Porta aneb Do Vesmíru na Samsona!




Koncem dubna nepřilétají jen čarodějnice, ale také muzikanti. 


Ze všech koutů naší vlasti přijedou do Alternativního klubu Tyjátr přihlášení účinkující, aby se zúčastnili 58. ročníku oblastního kola Porty. 




Letos také oslavíme dvanáct let Porty pod střechou Tyjátru. Přihlášky se uzavřou 19. dubna a tak je brána na prkna koncertních pódií stále otevřená. Doposud (13. 3.) se přihlásilo pět soutěžících, ale jak už to každoročně bývá, lavina přihlášek se strhne začátkem dubna, aby se 27. 4. v 11:00 opět klub Tyjátr naplnil k folkovému prasknutí. 




Podrobnosti o přihlášených interpretech a kapelách se dozvíte na facebookových stránkách svitavského kola (https://www.facebook.com/PortaOblastniKoloSvitavy), na webu Střediska kulturních služeb (www.kultura-svitavy.cz) a především na webu Porty (https://www.porta-festival.cz/.../oblastni.../svitavy-24)




Porta je především o setkávání a tak se přihlášení soutěžící představí nejen divákům, ale také odborné porotě, která bude hodnotit jednotlivé výkony. Za stolem s poznámkovými bloky a dobrou náladou usednou: Miloš Dvořáček (Kantoři), Stáňa Plívová (Povijan, Svitavský Bigband), Lukáš Moravec (Do Větru), Dagmar Veselá (Dalibor) a Karel Macálka (Rangers, Vlasta Redl & Každý den jinak). 




Na začátku Porty se již tradičně představí kytarový soubor ZUŠ pod vedením Veroniky Plívové. Veronika se také ujme moderace a provede diváky a účinkující celým portovním dnem. 




Vítěz svitavského kola postoupí do celostátního finále Porty, které se uskuteční v červenci v Lesním divadle v Řevnicích a odveze si krásnou vyřezávanou cenu z dílny uměleckého řezbáře Petra Steffana. 




Soutěžící, kteří stanou na prvních třech místech, se do Svitav ještě vrátí 7. července a zahrají ve svitavském parku Jana Palacha na akci Ozvěny Porty. Letos budou mít Ozvěny vzácné hosty a to Adélu a Oldřicha Bohadlovy. Adéla (dcera Pavlíny Jíšové) pokřtí ve Svitavách svoji novou desku Mateřská dovolená. 




Po slavnostním vyhlášení a ocenění zazní ještě pár písní vítězů svitavského kola. Letošní novinkou je dramaturgické propojení klubu Tyjátr a kina Vesmír. Právě v kině se po skončení Porty od 20:00 hodin uskuteční koncert legendární kapely Hop Trop v čele s Jaroslavem Samsonem Lenkem. Vstupenky na vystoupení jsou již v prodeji v síti SMSticket a recepci Fabriky.




A nyní nezbývá než poděkovat těm, bez kterých by svitavská Porta nebyla taková, jaká je a to Pardubickému kraji, městu Svitavy, Geodézii Svitavy, České tábornické unii, klubu Tyjátr (Míše a Pavlovi), dvěma dobrým duším celé přehlídky Miladě Bidmonové a Stáně Plívové a především vám, divákům a soutěžícím. A na závěr této malé pozvánky se musíme pochválit, protože v rámci hodnocení a postřehů od našich účinkujících máme prý jedno z nejlépe zorganizovaných oblastních kol Porty. 




Vladislav Steinbauer